HIT 34 Race Report
2008-05-17
Zdar závodníci, máme tu třetí květnovou sobotu a to znamená, že se na dráze RC Zlín otevírá nová letní sezóna. Tak se pojďme podívat, jak to vypadalo na prvním letošním asfaltu…


Od rána panuje pěkné, téměř letní počasí. Něco přes 30 nažhavených jezdců se schází na ranní rozpravě kolem 9té hodiny. Tento počet závodníků dává předpověď pohodových závodů a brzkého návratu domů. V letní sezóně zůstaly ověřené kategorie a MT vyměnily Formule, takže tentokráte nedošlo k rozpakům a testování nových kategorií a všichni jen lehce přeštelovali svoje auta na trať s nižším gripem.


V 9:30 tedy otevírá venkovní sezónu start kategorie SODA, kde se sešlo 9jezdců. A hned od rána ukazovali, že i když je tato kategorie pro začátečníky , bude se na co dívat. Mezi mládežníky to čistil i jeden ECO 2WD 2 DWD kamión, ale aspoň byla sranda, teda než kamionu byla upadnuta nějaká komponenta. V této kategorii už od rána vládl Zdeňa Kaška, který jezdil na pohled velmi chytře, snažil se vyhýbat kolizím a ukázal ostatním mládežníkům kudy vede cesta. Ocenění si zaslouží i jediná holka na závodech v poli jezdců Markétka Neudeková, která sice ke konci musela domů ale výkon to byl dneska pěkný. V této kategorii nakonec vyhrál již zmiňovaný Zdeněk, druhý byl Pavel Novotný a třetí byl Roman Štalmach.


Dále byla na řadě kategorie Formulí. Je velká škoda že se v této divácky atraktivní kategorii sešlo jen tak málo jezdců. Osobně si myslím, že by si formule zasloužily víc než jen 4 piloty. Ale i tak se bylo na co dívat. Můžu jmenovat pár příkladů, jako když Richard narval do své formule motor s typovým označením „generátor hladkých ozubených kol“ a všem ukázal že formule taky zvládne 4 závitový stříďák na 6 článků. A pak někdo dodává po dobu dvou minut . Nakonec tedy dopadly formule takto: 1. Milan Peška, 2.Richard Granát a 3. Martin Bábovský.


Plynule přecházíme na nejpočetněji obsazenou kategorii FERNET. Omezené motory a zkušenosti startujících dávají této kategorii velkou vyrovnanost. Nejvíce to bylo vidět na sortu do finále kdy tuším prvních 6 bylo ve 2 sekundách. Na dnešní závody se přijeli podívat i chlapi z Blanska a my budeme rádi, když je mezi námi uvidíme i příště. Dnes jsme poprvé aplikovali nový model závodů, který jsme převzali ze zaužívaného systému, který se jezdí třeba i na MČR, kdy jezdec, který se kvalifikuje do B finále už nemůže být umístěn lépe jako na 11tém místě a myslím, že to vneslo do kvalifikací nový náboj a bylo to k dobru věci. K vidění v průběhu dne byly pěkné souboje dveře na dveře, Nejlépe to jezdilo Tomovi Brodskému s nově nastříkanou kastlí ala Marc Reinhard a zdatně mu sekundoval Martin Bábovský junior z našeho klubu. Bednu uzavírá další vsetíňák Kája Mikuš. Vítězství ve finále B vybojoval nadějný junior Laďa Lebánek.


A nyní už nás čekají jen OPENY, kde se sešla klasická sestava. Pro mě to bylo odrána jen o tom jak oživit auto po skoro třech měsících, kdy jsem nejezdil, ale nějak se to v průběhu podařilo a nakonec jsem svedl i několik soubojů například s Mirou Dolanským a nebo Milnem Peškou, které jsme si opravdu užil. Nejrychlejší byli znova kluci Petr Novotný a Martin Bábovský, kteří si nedarovali ani metr na dráze. Byla mezi nimi cítit taková ta kamarádská rivalita a dokonce se museli domluvit i na tom, že oba použijí stejné nevyzkoušené gumy zároveň, aby náhodou jeden z nich v soubojích neztratil . Pole v této kategorii je opravdu velmi vyrovnané a každá drobná chyba znamená okamžitě ztrátu pozic. Ale podle názoru přihlížejících zas není nad to sledovat jak auta točí první zatáčku po rovině, kdy auta jedou, jak říká STSka, full knéédl . Tak abychom to měli pěkně v pořádku. Vyhrál Petr Novotný před Martinem Bábovským a třetí byl Mira Dolanský.


Na závěr musíme poděkovat všem, kteří se zasloužili o jarní úklid tratě a pomohli připravit sobotní pohodové závody. Za zmínku stojí také nové pěkné diplomy z dílny Karla, které vám budou připomínat vaše úspěchy na našich závodech.


Doufám tedy že dnešní závody byly pro všechny příjemným odpočinkem a těším se nashledanou na dalších závodech RC Zlín. Ještě před tím, než si dáme další závod ze seriálu HIT tak se sejdeme příští týden na dalším ročníku šestihodinovky, na kterou vidíte upoutávku na našem webu. Další řádný závod, a to HIT 35, se jede 14.6.2008. Příště nashledanou.

Jakub Černý