38 Hufnágl Ice Trophy 2.8.2008 dráha Otrokovice
2008-07-31

!!! Pozor informace pro jezdce skupiny formulí, sobotní závod se z důvodu nedostatečného množství gum pro monoposty ruší. Děkujeme za pochopení.





Tak jsem dneska (středa) nabil baterky a už se těším na sobotu. Prosím ?? … co že je to špatně ?? že se akumulátory nabíjí nejlépe těsně před závodem?

Tak tohle by byla pravda za předpokladu, že bych zůstal věrný NiMH. Ovšem v případě LiPo článků je to prašť jak uhoď, kdy se naládují. Pravda, samotné ládování vyžaduje balancer. Sáhl jsem po ověřené kvalitě MGM com pro. Proč nutit peníze někomu za moře, když u nás ve Zlíně (což možná někteří ani neví) to umí vyrobit na jedničku. A MGM v této oblasti již řadu let umí. BLCR-4FC zvládne balancovat do 8A nabíjecího proudu. Za předpokladu, že to zvládá vaše nabíječka. A komunikuje s PC, to je to poslední písmeno C v názvu.

Správná otázka, proč ten převrat.
1/ již nastala doba i u našich 4 kol
2/ nejsem tak bohatý abych vyhazovat peníze za čím dál mizernější kvalitu NiMH.
3/ vystačím se třemi (možná i dvěma články na celý závodní den)
4/ žádné vybíjení
5/ žádné následné srovnávání

Tohle rozhodnutí spustila jedna zcela nevýznamná záležitost. Baterky jsem měl povětšinou 3600 a to z doby, kdy jsme nakupovali materiál na naši první dvanáctihodinovku do Blanska. Tedy léto 2006. Koncem zimní sezony 2008 jsem od Mirka koupil jeden kus aku 3600 vybírané. No to abych měl alespoň jeden „lepší akec“ Z počátku se mu dařilo a skutečně mezi kolegy o tři roky staršími vynikal. Ale tahle sláva mu dlouho nevydržela. Je polovina prázdnin za náma, akumulátor má za sebou odhaduji něco kolem pětadvaceti cyklů a pomalu se začíná mezi o tři roky staršíma bráškama výkonově ztrácet. No co k tomu dodat. To že kvalita posledních várek Nimhů stojí za starou bačkoru se obecně ví.

Pravda, není jasné, zda 3800/30C LiPo od Orionu (jejíž cena se dnes pohybuje okolo 90 US) splní očekávání stran proudů a výdrže, a přinese tedy kýžené ovoce. Tedy především úsporu peněz za akumulátory. Nebojím se, že neobstojí stran dodávky energie do 10,5 střídy. A to ostaní, to ukáže čas.

Testovat budu i 3800/25C od INTELLECT. Tenhle krasavec ve slušivém pouzdře je nyní k mání do 65 US

Tak přijďte kouknout, jak to pojede. A mám takový pocit, že nebudu sám, kdo bude trápit LiPo.

Karel