6.5.2006 HIT-1
2006-05-05
Otrokovický areál, dokončený z 90% přivítal účastníky 1. závodu série HIT2006. Sešlo se 40 startujících v kategorii DTM a 6 formulí. Napoprvé tedy účast hojná, snad zájem vydrží a soutěžící neodradí drobné problémy, které se během dne vyskytly. Většinu z nich jsem způsobil já a všem se za to omlouvám. O tom, že jsem neměl svůj den by mohl vyprávět, ráno ještě nový stratus, který se celý den zmítal v kotrmelcích a v podvečer vypadal celkem na odpis.
Co se tedy podstatného událo na trati.

Skupina A

Již první jízdy naznačili, že se s novým neznámým povrchem skvěle vyrovnal Dan Holiš a ujížděl si pro prvenství. To mu nakonec těsně zebral domácí matador Milan Peška a jistě k tomu přispělo i počasí, které naše snažení předčasně odpískalo.
Tradice se mění a tou novou tradicí je vysoké nasazení a skvělé umístění Martina Bábovského. Ani tentokrát nebylo snadné ho dojet a třetí místo mu náleží právem. Čtvrtý tom Brodský měl problémy s nastavením techniky a pátý Petr Novotný zase s rozpolceností své osoby. Doplňoval časoměřiče, hlídal organizaci závodu a ještě startoval v kategorii F-1. Šestý Jan Snášel by potřeboval odjet závod v plném počtu jízd, protože hledal sebe i nastavení vozu, je však jisté, že příště s ním musíme počítat výš.
Od sedmého místa dále to byl festival neúspěchů a technických závad.

Skupina B

B-éčku dominoval podle papírových předpokladů Vlasta Handl, který se jen těžko smiřoval s nižším výkonem 19z. motoru. Jel však bez chyb a prvenství mu patří po zásluze. Těsný souboj o druhé místo vyšel lépe Jardovi Malému a 3. Petr Marčík na příště chystá odvetu. Další těsné boje pokračovali mezi 4. Martinem Škrobánkem a 5. Liborem Vondráčkem. I v tomto duelu měl navrch tým MaKoŠ a je vidět, že se selektuje velmi zajímavá a vyrovnaná skupina jejíž rivalita je podpořena geografickým prvkem, kterým není nic menšího, než hranice Valašska.
6. Zděňa Zikmund, zklamaný snad z výsledku, snad ze způsobu, jakým se jezdí okruhy neoficiálně odstupuje ze seriálu :( Opakem je jeho bratr, který podle jiných neoficiálních zpráv zbrojí a míří do top 5 ne li na bednu :)

Skupina C

A máme tu plechovky. V podstatě lze říct, že toto je ona kategorie MIGů. Jsou to jedny z výkonnějších zapouzdřených motorů a o jejich potenciálu přesvědčoval Zděňa Šafář, který tuto kategorii celkem s přehledem ovládl. Příjemně překvapil napajedelský Vít Březina, který se vzhledem ke specifikaci své techniky na asfalt nemohl dočkat. Ten je konečně tady a s ním i výsledek. Snad nezůstane osamocen a Víťa přidá další vydařené závody. Musí však počítat se zdatným konkurentem, kterým mu jistě bude Mira Křížek (3.) i Jirka Zeman (4.) Oba tito jezdci se soustředily na závěrečný zátah na pozice, který jim však zhatil déšť. Začínající Luboš Topolánek a rallycrossmenn SeKi ještě hledají nastavení techniky, ale jejich výkon na trati byl pěkný a bude se v jejich podání na co těšit.
Pokud lze Martina Bábovského juniora startujícího ve skupině A označit za smolaře, kterého navštívil technický šotek, jen těžko najdem výraz pro smůlu, která potkala mladšího z bratří - Matěje. Nedojel první dvě finále a mohutný finiš se pro něj stejně jako pro ostatní nekonal.

Skupina N

Úplných nováčků s RTR kity převážně Tamiyí se na startu sešlo 5. Jejich závod byl stejně vypjatý jako boje v Áčku. Nedarovali se ani centimetr trati a kroužili vytrvale s maximálním soustředění a urputností až do samého závěru jízdy (někteří i déle :). Zlato si nakonec vyjel Dan Štuler s exkluzivním náskokem před Míšou Kopytkem a třetím Honzou Zádrapou. Na stupně pak nedosáhl Vilem Gabriel ani Daniel Kolář, kterým nefungovala technika podle jejich představ.

Závěr

Pěkný den, spousta spokojených tváří a příslib účasti na druhém závodě budiž odměnou všem, co toto pořádali. O tom, že je co zlepšovat víme a za 14 dní uvidíme, jak se nám to povedlo.
Takže 20.5.2006 v Otrokovicích na viděnou.
Jan Matyáš