MČR electric track 2012 – hala v Holešově, asfalt v Náchodě
2012-02-05
Letošní halové MČR se pojede ve známé hale v Holešově o víkendu 30. 3. – 1. 4. a v létě se rozdají mistrovské tituly v Náchodě. Rozsáhlé informace uvnitř článku.

Vážení závodníci, kamarádi a přátelé elektrických autíček,

máme téměř dva měsíce do začátku prvního letošního šampionátu u nás. Hned na začátku bych se chtěl omluvit za lehké zpoždění, nyní již je ale vše připravené. Tento text je i proto trochu obsáhlejší…



Po dlouhých úvahách a diskuzích s jednotlivými pořadateli jsme se rozhodli změnit původní místo konání halového MČR, které se tak letos pojede ve sportovní hale v Holešově, kterou většina z Vás dobře zná ze závodů Xray Challenge. Původní záměr uspořádat MČR v Hrotovicích se bohužel ukázal za současného stavu jako těžko proveditelný i díky vyšší ceně za tak velkou a vybavenou halu, jaká v Hrotovicích je. Byli jsme tak nuceni změnit i původní termín mistrovství, který ale akceptovali všichni pořadatelé závodů u nás, takže o víkendu 30. 3. – 1. 4. se budeme moci všichni věnovat společnému mistrovství republiky.

Letní MČR na asfaltu se pojede na nové dráze v Náchodě, která loni na konci léta prošla zatěžkávací zkouškou a všem zúčastněným se dráha moc líbila. Předběžný termín letního MČR je určen na víkend 31. 8. – 2. 9., definitivně bude termín potvrzen po schválení kalendáře RC autoklubu ČR. Na MČR se budete moci dopředu připravit, v polovině června se pojede víkendový závod Velká cena Náchoda, který bude oficiálním warm-upem na MČR. Při obou akcích budete moci využít zázemí náchodské dráhy k přenocování.



Proč Mistrovství ČR

V České republice se v kategorii elektro onroad jezdí vůbec nejvíce různých seriálů, cupů a závodů. Přesto se se všemi pořadateli, a to jak s kluby v RC autoklubu ČR, tak třeba s Martinem Kořínkem a Michalem Bokem, shodujeme, že pro jeden velký závod v sezóně je zde místo, a proto pořádáme mistrovství republiky. Jeden velký celovíkendový závod, který přiláká na start většinu závodníků ze všech koutů republiky. Mistrovství bude vypsáno v kategoriích OPEN, GT a Formule. Volnou kategorií bude kategorie Hobby, takže i začínající závodníci a Vy, co se modelům nemůžete věnovat tak intenzivně, budete moci být „u toho“. Samozřejmě budeme vyhlašovat i věkové kategorie žáků do 11 let, juniorů do 17 let a tzv. Old Boys nad 40 let.



V minulém roce jsme zavedli jedno nepsané pravidlo, a to je, že se budou dějiště mistrovství střídat tak, aby se jednou jelo v české části, podruhé v moravské části naší republiky. Loni se jelo halové MČR ve Rtyni v Podkrkonoší a letní na asfaltové dráze v Blansku. Proto se v roce 2012 pojede halový šampionát na Moravě, konkrétně v Holešově, a o titulech letních mistrů republiky se rozhodne na konci prázdnin na nové dráze v Náchodě.

Mistrovství v roce 2012 se pojede v osvědčeném formátu z minulého roku. Tedy jak v hale, tak na asfaltu se společně sejdeme na celý víkend! V pátek budou volné tréninky, v sobotu pak ráno také ještě dvě tréninkové jízdy, následně pět kvalifikací a večer to třeba u zlatavého moku zkonzultujeme. V neděli zkusíme jednu jízdu ve finálových skupinách nanečisto a pak si to rozdáme ve třech finálových jízdách o konečné pořadí a tituly mistrů republiky.



Kategorie

Jak už bylo napsáno, pojede se ve čtyřech kategoriích, které jsou dnes na závodech nejrozšířenější. Zde jsou uvedeny stručné technické předpisy.

OPEN libovolný podvozek Touring Car podvozek do šíře 190 mm
elektronika bez omezení
pneumatiky – předepsány dle výsledků výběrového řízení, kde budou osloveni všichni prodejci
minimální váha 1350 gramů

Formule libovolný podvozek s poháněnou pouze zadní nápravou do šíře 210 mm
elektronika bez omezení
pneumatiky bez omezení do šíře 50 mm
karoserie formule

GT libovolný podvozek s poháněnou pouze zadní nápravou do šíře 210 mm
elektronika bez omezení
pneumatiky bez omezení do šíře 50 mm
karoserie pouze závodní speciály typu Le Mans nebo GT
Kompletní technická pravidla zveřejníme brzy.

Hobby povoleny všechny dostupné podvozky 4WD i 2WD
motory a regulátory – buď střídavý 21,5 závitu bez omezení výrobce + regulátor v nastavení „Zero Boost“ dle federace ROAR/EFRA nebo regulátor bez možnosti dynamického časování motoru. Nastavení regulátoru bez „Zero Boost“ programu je vždy nutné konzultovat s pořadatelem závodu! Nebo nerozebíratelné motory typu Johnson J, LRP S10 ze stavebnic a RTR sad a jim podobné s příslušnou regulací.

předepsán minimální celkový převodový poměr 6:1
pneumatiky bez omezení výrobce do maximální šíře 30 mm
karoserie bez omezení, bude vyhodnocena nejhezčí karoserie mistrovství

Licence

Jak asi mnozí víte, nový výkonný výbor nastavil poplatek za závodní licenci na 300 korun. Určitě to není částka vysoká, navíc licence platí pro všechny ostatní kategorie, takže věřím, že toto Vás od účasti na MČR neodradí. Samozřejmě musíte být členy klubu registrovaného u RC autoklubu ČR. Toto je zcela logické a je jasné, že kdyby neexistovali kluby, tak bychom stejně neměli kde jezdit, protože bychom neměli závodní dráhy a další.

Přesto je zde jedna možnost, jak získat závodní licenci zdarma (tak jako to bylo v loňském roce). Stačí se stát členem RCA Trutnov zaplacením registračního poplatku za členství v RCA ČR v hodnotě 300 korun a závodní licenci dostanete sponzorsky zdarma. Zisk licence je samozřejmě podmíněn účastí na MČR Electric Track, které se sponzor klubu rozhodl takto podpořit. Pro více informací pište na mail beneszd@seznam.cz

Pro kategorii Hobby není třeba vlastnit licenci RCA ČR ani být registrovaný v RCA ČR.

Podpora žáků

Rozhodli jsme se letos podpořit žáky, takže všem do 11 let věku proplatíme závodní licence a navíc budou mít žáci snížené startovné na 200 korun za kategorii. Žáci jsou pro naší budoucí reprezentaci moc důležití, proto věříme, že i tento krok přiláká na start mistrovství nové naděje a talenty.

Startovné

Pro MČR electric track 2012 bylo stanoveno velmi přijatelné startovné, vzhledem k tomu, že se bude jednat vždy o celovíkendový závod. Za kategorii bude startovné 400 korun, druhá kategorie za 300 korun. Žáci do 11 let mají startovné za 200 korun.

Co se jinam nevešlo

Mistrovství České republiky pořádáme pro všechny z Vás a věřím, že i letos to bude ten správný vrchol sezóny, kde si všichni dobře zazávodíme a užijeme spoustu legrace. Možnosti ubytování v Holešově a další informace o halovém mistrovství budeme v nadcházejících dnech upřesňovat. Pro účastníky MČR připravujeme několik překvapení, určitě se je na co těšit! Elektronické přihlášky budou spuštěny během následujících několika dnů.

Děkuji za výdrž při čtení celého textu a těším se brzy na viděnou! Případné dotazy rád zodpovím na mailu beneszd@seznam.cz.

Zdenda Beneš
předseda sekce Electric Track v RCA ČR
RC Zlín