4.HIT - 12.8.2006
2006-08-15
Otrokovice 12.8.2006. Předpověď počasí nevěstí nic dobrého, takže uskutečnění tohoto klání lze označit za nejisté.
I takové prognózy ještě v pátek před dnem D byly v kurzu. Sobotní ráno ovšem překvapilo sluncem a překvapivá byla i hojná účast. Ranní formální přejímkou nakonec prošlo celkem 45 jezdců cesťáků a 6 formulí. Opět přes 50 přihlášek zamotalo pořadatelům hlavy, ale vše proběhlo svižně (!!! hlavně díky včasným přihláškám na webu - všem děkuji !!! - Petrovi Novotnému zvláště) a tak jsme byli v 9:15 připraveni startovat do kvalifikací.
Ty podle harmonogramu začínají v 9:30 a tak zbylo času na (dokonalou) přípravu. Ta někde nevyšla a tak jsme hned po ránu nabrali 5-ti minutový skluz. Ten se v průběhu dne snadno dohnal a nebýt onoho zbytečného deště, dojely by se závody řádně a včas.

Kategorie A

Hned v první jízdě ukázal Tomáš Kubica, že neznámý okruh mu nedělá žádné problémy a zajížděl jedno kolo rychleji než druhé. Před koncem jízdy ještě provedl srovnávací test tuhosti svého podvozku vůči trámu vymezujícímu trať. Nevyšel z něj vítězně a tak v depu bylo o zábavu postaráno. Další kvalifikace mu už vyšla a tak postupoval do finále z 1. místa na roštu.
Sekundovat Tomášovi měli především Dan Holiš a Petr Novotný, nakonec však oba jmenované předběhl profesorsky čistou a klidnou jízdou Tomáš Rajdus. Petr Novotný se postupně zhoršoval, ovšem počasí, které nevydrželo až do pozdního odpoledne jej zastavilo na příčce páté.
- - Podle neoficiální zprávy (zřejmě nespokojen s chováním střídavého motoru, který střídavě jel a nejel) Petr přechází do sk. B. Asi tomu nevěřím ani já, ale podle jeho prohlášení (doslovně - aspoň jak mě to utkvělo v mysli) "Zanechávám testování této prapodivné techniky a koupím si 19-ku." Přesně tak nějak podobně to řekl ve chvíli, kdy svůj model prudčeji než obvykle pokládal na stůl v depu. - -
Čtvrtý tak skončil velmi rychlý Jiří Cigánek, který měl technické problémy (podobně jako vítěz) s pohonnou jednotkou. (bohužel v jeho depu jsem nebyl a nemohu se s vámi podělit o zákulisní spekulace) Třetím na stupních nejvyšší třídy tedy byl Dan Holiš.
S úsměvem na rtu a víc než dobrou náladou si pro šestou pozici přijel Milan Peška před Martinem Bábovským, který jen tak tak ustál sedmou příčku před zrychlujícím Honzou Snášelem.

Kategorie B

Tady se očekával duel Igora Vlahoviče se mnou. Tento těsný souboj byl však narušován rychlými výtržníky ze skupiny A. Po desetinkách stupňoval Igor svůj náskok, vyhrál 3 ze 4 finálovek, jenže ta jedna, kdy jsem zajel 25 kol rozhodla. Igorovi se nepodařilo kontrovat stejným nájezdem a tak se musel, leč nerad, spokojit s druhým místem. Ze druhé skupiny se dral dopředu Petr Marčík, který i přes několik nezaviněných kolizí dovedl svůj vůz na bednu. Skvěle zajezdil taky Jarda Malý, který za Petrem zaostal o méně než 1,5 vteřiny.

Kategorie C

Obrovská konkurence v "C-čku" a vyrovnané jezdecké pole nedovolily nikomu tipovat favorita této kategorie. V průběhu dne se však ukázalo, že více než suveréně si počíná Zdeňa Šafář a ani druhý Mira Křížek nedokázal zajet 23 kol. Další kolo na jízdu pak dostával třetí Matěj Bábovský. Rozestupy na dalších místech byly minimální a pět jezdců se srovnalo do jednoho kola.

Kategorie N

Tak tady jsem byl zvědav, jak se F-103GT popere se 4x4 RTR-kity. Smůlu měli oba Bábovští, kteří se snažili jet dvě kategorie, ale bylo to na ně opravdu moc. Technika stávkovala a tak jediným, kdo mohl vyzvednout prapor stotrojek vzhůru byl nováček Patrik Ištok. Jak jsem již psal, je to nováček a den zasvětil testování nastavení oproti jízdě na výsledek. O to větším překvapením pak bylo v cíli druhé místo s necelým kolem ztráty na prozatimního krále Vildu Gabriela. Pro třetí příčku si nakonec dojel s chrčícími zbytky převodů Dan Štuler.

Kategorie F1

Premiéru si odbyl Martin Bábovský, dokonce viděl i cíl, což se Jakubovi Černému nepodařilo. Zbytek pořadí byl předvídatelný. Miru dolanského nezpomalilo ani nechtěné taktizování ze strany pořadatele a opět si přijel pro plnou porci bodů.

Výsledky a průběh závodu najdete třeba i zde. S přáním krásného dne JM.
Jan Matyáš