22. HIT
2007-05-21
Se zpožděním, o to rychleji se však roztáčí kola letního seriálu HIT. Tento HIT startoval pod pořadovým číslem 22, což se mi zdá málo na to mluvit o tradici, ale zážitků z konání zlínských závodů by se nasbíralo na pořádnou kroniku. Nejinak tomu bylo i tuto sobotu, tedy 19.5.2007. Na drsný asfalt se přišlo poprat s drsnou konkurencí celkem 42 přihlášených v již známých kategoriích: OPEN, STOCK a F-1/LeMANS.

Po dlouhém treningu a krátké rozpravě se začalo v 9:30 prvním kvalifikačním kolem. Jako první se vydaly na trať štoky ve svém "Á-čkovém" složení. Díky důkladné přípravě autodromu nelze mluvit o nevýhodě čištění stopy a hned padaly mistrovské časy na kolo. Ruce v tom měl především univerzální jezdec, který vyhrává se vším co má aspoň jedno kolo, stačí ozubené. Uhádli jste! Mr. Ajgor. Jako vždy důkladně připraven, nenechal nikoho na pochybách, kdo má taktovku pod kontrolou. Sekundovat dovedl jen s odstupem Honza Snášel, ostatní si spíš hlídali záda, než by pomýšleli na cestu dopředu. Mira Křížek bednou splnil svoje reprezentační povinnosti a při pohledu na pořadí ostatních mi běhá mráz po zádech. Loňští "středopolaři" se seskládali v jednom kole a svorně a hlasitě klepou na stupně pro vítěze. Zjevně přes zimu nezaháleli a s nově připravenou technikou a odhodláním hodlají všem pořádně zatopit. Mimochodem horko bylo jak sviňa.

Bylo tak horko, že se z toho rozpouštěly i auta. Konkrétně stříďák Petra Novotného točil se zadřeným ložiskem tak urputně, až se roztavila těhlice. Tak ladně se mi podařilo přeskočit od štoků do oupnů, že to zde musím pro jistotu zmínit. Petr však vybral celou porci smůly před zahájením finálovek a tak ho výše uvedené extempóre nevyvedlo z míry. Dojel si udýchaný pro prvenství a z míry ho vyvedl až pohled na výsledkovou listinu. Celá špička oupnů poskládaná v jednom kole s rozdílem v cíli méně než 15 vteřin. Jedno klopýtnutí a obrovský pád pořadím dolů. To klopýtnutí se podařilo Martinu Bábovskému ve druhé finálové jízdě. I pod tlakem toho, že již nesmí chybovat podával skvělé výkony a zasloužil by si i vyhrát. Čas v cíli však hovořil jinak.
Pokud někoho zajímalo, jak si poradí loňský vítěz štoků v rychlé kategorii, tak zde je odpověď: "V pohodě." Hned při prvním startu na bedně. Co dodat? Nic, pojďme dál. Bramborový byl Jakub Černý. Po kvalifikaci padl do druhé skupiny, kde mu to "pušilo jak blázen" a bez větších zaváhání ovládl finálovou skupinu B. Jezdil fakt pěkně a za svůj výkon by si zasloužil vyhrát. Čas v cíli opět nesouhlasí s mojím subjektivním dojmem. Bude to asi tím, že bych prvenství v klidu přiřknul i dalšímu v pořadí, Milanu Peškovi, který prostě vyhrává všude, kam vkročí. Tak proč by tomu mělo být najednou jinak?
Ani další jezdci se za své výkony stydět nemusí a je jen otázkou času, kdy tzv. doklapnou první skupinu.

Dvojkolky, jak F-103GT, tak formule, předvedly zajímavou podívanou a jezdcům nabídly fantastický pocit krocení síly na jedné nápravě. Doporučuji ověřit na vlastní kůži :)

22. HIT je minulostí a spokojenost účastníků i pořadatelů z dobře zorganizovaného závodu je na místě. Věřme, že počasí se umoudří a bude už pršet jen v pondělí (na Moravě pak v úterý) a podobných závodních dnů si užijeme v plném počtu.

JM